Att starta eget i Kina

1993 valde Hestra att bygga upp en egen produktion i Kina. Ett viktigt steg för att kunna utvecklas som företag.

Det måste ha varit spännande tider när Lars-Olof Magnusson för första gången reste till Kina år 1965. Han hade just tagit över familjeföretaget Hestra från sin pappa Martin Magnusson. Tillsammans med en delegation från det svenska näringslivet skulle han besöka produktionsanläggningar i det asiatiska landet – för honom och de flesta andra företagare på resan fortfarande helt okänd mark. Man var nyfiken och möjligheterna lockade: Hur ser det ut i folkrepublikens fabriker? Vad finns det att lära sig? Och går det kanske att tillverka småländska kvalitetshandskar i Kina?

Ja, det skulle faktiskt gå riktigt bra. Snart hittade Hestra passande producenter både på det kinesiska fastlandet och på ön Taiwan. Sedan 1970-talet samarbetar företaget med tillverkare som möter Hestras höga krav när det gäller kvalitet och arbetsförhållanden. Och 1993 startade Lars-Olofs söner Svante och Claes Magnusson tillsammans med sin långvariga taiwanesiska affärspartner Chao Hsi Chung den första egna tillverkningen i Kina.

Fabriken byggdes i Guang Zhou-området runt två timmar väst om Hong Kong, med bra anslutning till metropolen och den viktiga hamnen. I dag har Hestra Eurogant ett fyrtiotal anställda och en av Hestras fyra fabriker runt om i världen, och tillverkar mellan 300 000–400 000 tekniska sporthandskar varje år.

BRA ARGUMENT FÖR EN EGEN FABRIK

Svante Magnusson beskriver beslutet att återgå till egen tillverkning som ett viktigt steg i familjeföretagets utveckling:

– Medan min farfar tillverkade skogshuggarhandskar för att försörja familjen, så gick den andra generationen nya väger:

Företaget växte, man upptäckte skidåkaren som målgrupp och var samtidigt tvungen att hitta produktionspartner i utlandet eftersom det helt enkelt inte fanns tillräckligt med kvalificerade sömmerskor i Sverige, förklarar han.

– Under Claes och min tid ville vi kunna utveckla fler och fler handsktyper med olika funktioner för behov som vi identifierade på marknaden. Här var det viktigt att designen som vi skapade i Sverige skulle gå hand i hand med produktionen. Samt att det fanns en direkt kommunikation mellan utveckling i Småland och tillverkningen utomlands.

Ett annat centralt argument för en egen fabrik var att få mer kontroll och inflytande på leveranstider, produktkvalitet, miljö- och arbetsförhållanden. Dessutom kunde man på det viset säkerställa att egna innovationer stannade inom företaget och inte hamnade hos en konkurrent som producerade handskar hos samma tillverkare.

KUNSKAP, KUNNANDE OCH KVALITET

Chao Hsi Chung är fortfarande vd för Hestra Eurogant. Sedan han träffade Lars-Olof Magnusson på friluftsmässan ISPO i München år 1976 har han samarbetat med tre generationer i Hestra-familjen Magnusson. Inom Hestra uppskattas han mycket för sin kunskap inom handskproduktion och sitt bidrag till Hestras egen tillverkning.

– Jag kan i grunden ingenting om handskar, säger Chao Hsi Chung själv.

Han menar att det är andra kompetenser som är viktiga och som han helt enkelt har lärt sig under nästan femtio år i branschen: Blicken för kvalitet, förmågan att diskutera med både management, designers och sömmerskor för att hitta lösningar och kunskapen att organisera produktion, lager och logistik på ett effektivt sätt. Och det är inte bara Chao Hsi Chung som bidrar med sin erfarenhet i fabriken:

Många av våra medarbetare har jobbat här för mer än tjugo år. Det finns en stor lojalitet som vi är väldigt tacksamma för, säger fabrikschefen

CHAO HSI CHUNG

– I nutidens Kina är det ingen självklarhet att människorna väljer ett jobb i en fabrik i stället för en anställning på en bank, hotell eller någon annanstans i tjänstesektorn. Vi är glada att ha så mycket hantverkskunnande kvar i företaget och att kunna behålla duktiga och engagerade anställda över en lång tid.

En anledning är att man har skapat bra förhållanden för sina anställda när det gäller löner, arbetstider och den fysiska arbetsplatsen. Fabriken är sedan 2016 även ansluten till BSCI (Business Social Compliance Initiative), en internationell organisation som granskar arbetsförhållanden inom textilindustrin.

Chao Hsi Chung beskriver också hur Hestras innovations- och kvalitetstänkande har format fabrikens produktion från dag ett:

– För svenskarna är det viktigt att hela tiden uppgradera allt – både produkter, processer och standarder.

2018 blev Hestra Eurogant certifierat enligt de globala standarderna ISO 9001 och ISO 140001 som gäller kvalitet respektive miljö. Hur företaget uppfyller kriterierna redovisas noggrant varje år. Två medarbetare i fabriken arbetar enskilt med kvalitetssäkringen och certifieringen.

– Kraven kunde vara utmanande i början. Men de var viktiga och har hjälpt oss att bli en handskfabrik på internationell toppnivå.

FÖREBILD FÖR ANDRA

Även om fabriken i Guang Zhou i dag är den minsta produktionsenheten inom företaget, så spelar den dock en central roll för hela bolaget Hestra. Möjligheten att utveckla produkter och produktion tillsammans i en egen fabrik, ihop med Chao och kunniga kinesiska medarbetare, skapade förutsättningarna att bli ett av världens främsta varumärken för alpina skidhandskar. Och produktionskunskapen som Hestra samlade med sin första egna tillverkning utanför Sverige har varit mycket värdefull när man senare byggde upp sina andra egna fabriker i Ungern och Vietnam.

– Det är något vi får tacka Chao för mycket, säger Anton Magnusson, som nu leder familjeföretaget i fjärde generation – och fortfarande jobbar framgångsrikt ihop med sin farfars affärsvän från ISPO 1976.

Läs mer om våra andra fabriker.

Visa fler